ΑΡΧΙΚΗ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ

 Οφέλη της κετογονικής δίαιτας σε παχύσαρκα διαβητικά περιστατικά

Dasthi HM et.al "Beneficial effectsof ketogenic diet in obese diabetic subjects" Mol.Cell.Biochem(2007) 302:249-2.

Η παχυσαρκία  είναι άρηκτα συνδεδεμένη με την εμφάνιση χρονίων νοσημάτων ,ενώ παράλληλα εμφανίζει έναν ισχυρό συσχετισμό με την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

Μολονότι ο ακριβής μηχανισμός που συνδέει την παχυσαρκία με τον διαβήτη δεν έχει διευκρινισθεί,πολυάριθμές μελέτες έχουν δείξει  ότι η απώλεια βάρους σε παχύσαρκα περιστατικά με ινσουλινοαντίσταση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να προλάβει  την εξέλιξη του διαβήτη.

Στο ερευνητικό κομμάτιτης διατροφικής παρέμβασης με στόχο την απώλεια βάρους ,μελέτες εχουν δείξει θετικά αποτελέσματα έπειτα απο την εφαργογή κετογονικής δίαιτας,τόσο  στην απώλεια βάρους ,όσο και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσσημάτων ,συγκριτικά με άλλες μεθόδους απώλειας βάρους.

Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθούν οι μεταβολές στο σωματικο βάρος  το λιπιδαιμικό προφιλ ,την γλυκόζη ,την ουρία και την κρεατινίνη ,έπειτα απο τηνεφαρμογήκετογονικής δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων σε υπέρβαρους διαβητικούς ασθενείς ,σε σε σύγκριση με μη διαβητικούς παχύσαρκους ασθενείς .

Στην μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 64 παχύσαρκα άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) πάνω απο 30 Η πρώτη ομάδα (n=31) είχε γλυκόζη αίματος >6,1 mmol  ενώ η δεύτερη (n=33) είχε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης .Ολα τα περιστατικά έλαβαν λίστα τωντροφίμων που επιτρεπόταν ή απαγορευόταν να καταναλώσουν.

Εφαρμόσθηκε κετογονική διατροφή(LCKD) με κατανάλωση υδατνθράκων λιγότερων απο 20 γρ /ημέρα και 80-100 γρ πρωτείνης απο κρέας ,ψάρι ,πουλερικά ,αυγά,θαλασσινά και τυρί.Η λήψη μονοακόρεστωνκαι πολυακόρεστων λιπαρών προερχόνταν απο το ελαιόλαδο (5κουταλιές) και τα μικροθρεεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά απο ημερήσια λήψη πολυβιταμινούχου συμπληρώματος.

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δεν επιτρεπόταν καθ όλη την διάρκεια  της μελέτης .Επειτα απο 12 εβδομάδες προστέθηκαν στην διατροφή άλλα 20 γρ /ημέρα υδατανθράκων.

Σημειώθηκε στατιστικά  σημαντική απώλεια  βάρους και στις δύο ομάδες.Επι πλέον αυξήθηκε σηαμντικά η αναλογάι HDL/LDL και στις δύο ομάδες (p<0,0001),Τα επίπεδα ολικής χοληστερίνης μειώθηκαν  έπειτα απο την πρώτη εβδομάδα και ως το τέλος της μελέτης.Η HDL χοληστερόλη αυξήθηκε ενώ παράλληλα μειώθηκε η  LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.Επιπλέον μειώθηκαν σημαντικα οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα και στις δύο ομάδες απο την έναρξη της μελέτης μέχρι την 56 εβδομάδα.Τέλος παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα της ουρίας απο την πρώτη .εως την  56 εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης παρουσιάζουν σηαμντικά οφέλη σε πολλές μεταβολικές παραμέτρους πέρα απο τηναπώλεια βάρους  έπειτα απο την εφαρμογή μιας κετογονικής δίαιατς χαμηλών υδατανθράκων.Αυτά περιλαμβάνουν βελτίωση της ολικής χοληστερόλης ,μείωση των  τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης σημαντική μείωση στα επίπεδαγλυκόζης στο αίμα και μείωση στην ουρία.

Συμεπρισματικά  η εν λόγω μέθοδος (LCKD) φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην βελτίωση της γλυκαιμίας και τηνμείωση της φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ.Τέλος φαίνεται ότι εκτός απο θεραπευτική αξία είναι ασφαλής στην εφαρμογή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διαβητικά παχύσαρκα περιστατικά. 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2019