ΑΡΧΙΚΗ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ

 

ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ

   


Η ραγδαία εξάπλωση της παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο και η συσχετισή της με την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2,οδήγησε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στην έρευνα των μηχανισμών που κρύβονται πίσω απο την δημιουργία τους.

Η έρευνα εστιάσθηκε στην ινσουλίνη μια ορμόνη που εκρίνεται απο το πάγκρεας και αυξάνεται στο αίμα όταν τρώμε.Μεταξύ των άλλων σκοπός της είναι η είσοδος της ενέργειας των τροφών στα κύτταρα,για να  συνεχίσουν την λειτουργία τους.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η απάντηση των κυττάρων στην υπερπροσφορά ενέργειας,ιδίως όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση stres,απο οποιαδήποτε αιτία και εκφράζει τον βαθμό της δυσκολίας εισόδου της γλυκόζης στα κύτταρα που εξαρτούν την λειτουργία τους απο την δράση της ινσουλίνης.

Την αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη ο οργανισμός αρχικά την αντιμετωπίζει με την υπερπαραγωγή της απο το πάγκρεας.Η υπερινσουλιναμία που προκαλείται ευθύνεται για όλες τις διαταραχές που προκαλούνται στο σώμα και κυρίως για την αύξηση  της ποσότητας του λίπους αφού η γλυκόζη δεν εισέρχεται στα μυιικά κύτταρα για κατανάλωση αλλά προωθείται μεσω μιας διαδικασίας μετατροπής της σε λιπαρά οξέα και αποθηκευσής τους,υπο μορφή τριγλυκεριδίων στα λιποκύτταρα.

Αποτέλεσμα αυτής της δράσης της ,είναι η αύξηση της λιπώδους μάζας του σώματος ,που μεταφράζεται σαν αύξηση του σωματικού βάρους και οπτικοποιείται με την συσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

1.Πότε ξεκινάει η ινσουλινοαντίσταση

 

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκδηλώνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να είναι και δέκα χρόνια πρίν απο την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ .Επειδή αυτές οι διαταραχές αναπτύσονται πάνω σε γενετικά καθορισμένο υπόστρωμα, δηλαδή κάποια γονίδια είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση αυτών των νοσημάτων,(αναφέρεται ότι υπάρχει και γονίδιο της οικονομίας) ,άλλωστε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν ενοχοποιήσει πολλά εξ αυτών, γιαυτό οι άνθρωποι παρουσιάζουν το φαινόμενο της  αντίστασης στην δράση της ινσουλίνης απο τα 'γενοφάσκια' τους, λόγω όμως ότι,στις νεώτερες ηλικίες υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης παρεμποδίζεται η εκδηλωσή της .

Ο δυτικός τρόπος ζωής όμως του γρήγορου φαγητού και των σνακς,της μειωμένης κινητικότητος (καθιστικός τρόπος ζωής) που  εκδηλώνετε  με πολλές μορφές όπως η καθήλωση  μπροστά στην τηλεόραση, και τους υπολογιστές , οδηγουν με μαθηματική ακρίβεια σε ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη.

2.Πως διαχειρίζονται τα κύτταρα την πλεονάζουσα τροφή

To καλά κρυμμένο μυστικό της φύσης  για την αποθήκευση  της πλεονάζουσας ενέργειας  εκδηλώνεται φαινοτυπικά με την μορφή της  παχυσαρκίας  και είναι ένα πρώιμο σημείο υποψίας της διαταραχής της αντίστασης στην ινσουλίνη,ειδικά όταν υπάρχει λίπος στην περιοχή της κοιλιάς τύπου 'σωσιβίου' τότε τα πράγματα δυσκολεύουν και ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακών επιπλοκών είναι μεγάλος.

Απλά και χωρίς  εξετάσεις  μπορεί  κάποιος να διαπιστώσει μόνος του αν  υπάρχει περίπτωση να έχει δημιουργηθεί αντίσταση στην ινσουλίνη. Μετρώντας την  περίμετρο της μέσης  στo ύψος του ομφαλού, εύκολα διαπιστώνουμε  αν είμαστε  στην ζώνη του μεταβολικού συνδρόμου ή όχι,χωρίς αυτό να αποτελεί και τον κανόνα διότι πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Για τους άντρες τιμή ίση ή  πάνω από 102  εκ  είναι παθολογική για δε τις γυναίκες ίση ή  πάνω απο 88εκ. Υπάρχουν  και εργαστηριακές εξετάσεις  που διαπιστώνουν την κατάσταση  αυτή .Πρακτικά η μέση του κάθε ανρώπου είναι το μισό του υψους του σε εκατοστά.(πχ υψος=180εκ μέση=180/2=90εκ)

Τα υπόλοιπα σημεία και συμπτώματα όπως η αυξημένη όρεξη που παρουσιάζουν αυτοί οι ασθενείς οφείλονται καθαρά στον υπερινσουλινισμό και ο βαθμός τους είναι ανάλογος με την παραγόμενη ινσουλίνη και τον βαθμό αντίστασης,γιαυτό και οι ασθενείς που προσπαθούν να κάνουν δίαιτα σε αυτό το στάδιο συνήθως δυσκολεύονται ,αφ ενός να χάσουν κιλά αφ ετέρου να διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χαμηλά το σωματικό τους βάρος.


Οι βλάβες όμως που έχουν προκληθεί στον οργανισμό αρχικά σε βιοχημικό επίπεδο και στην συνέχεια σε οργανικό με την μορφή καταστροφής διαφορών οργάνων όπως νεκρώσεις ιστών όπως μετά απο ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή υπετροφία διαφόρων ιστών όπως του λιπώδους ιστού είναι σχεδόν μη αναστρέψιμες και απλώς οι γιατροί προσπαθούν να συντηρήσουν ένα οργανισμό που βρίσκεται σε τεράστια βιοχημική δίνη.

3.Παράμετροι που επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη


Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω την σημασία τριών παραμέτρων στην εμφάνιση της .Το πρώτο είναι η κληρονομικότητα , το δεύτερο είναι η άσκηση και το τρίτο είναι η διατροφή. Για το μεν πρώτο χρειάζονται πολλά να γίνουν ώστε να ανταποκριθούμε σαν γιατροί στο ύψος των περιστάσεων για τα υπόλοπα δύο με κατάλληλη συνεργασία ιατρού και ασθενών και με την βοήθεια διαιτολόγων, γυμναστών μπορούμε να επιβραδύνουμε και να βελτιώσουμε την εμφάνιση της αντίστασης στην ινσουλίνη

Με βάση το κριτήριο της ινσουλινοευαισθησίας οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες σε αντιστασιακούς και μη αντιστασιακούς στην δράση της ινσουλίνης.

Οι αντιστασιακοί ασθενείς στην δράση της ινσουλίνης αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών. Έχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους ανάμεσα στα οποία είναι η παχυσαρκία ,ο σακχαρώδης διαβήτης η υπέρταση ,η διαταραχή στα λιπίδια καθώς και η μεγάλη συσώρευση λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.Αυτο που πολλές φορές επιστημονικά αποκαλείται μεταβολικό σύνδρομο .

Ιδιαίτερα πρέπει να προσεχθεί η περίπτωση των γυναικών οι οποίες με την παρόδο του χρόνου αναπτύσουν χαρακτηριστικά ανδρών στην κατανομή του λίπους του σωματός των .Αυτή η μεταβολή ,που μπορεί να είναι γενετικά καθορισμένη ή να γίνεται επίκτητα λόγω αλλοίωσης πρωτεινών του οργανισμού εξ αιτίας της υπερινσουλιναιμίας, αποτελεί και τον κοινό παρονομαστή στην πάθηση η οποία εκδηλωνεται με τον ίδιο τρόπο και στα δύο φύλα.

Γιατί όμως ο οργανισμός αναγκάζεται να αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη; Αποτελεί η αντίσταση στην ινσουλίνη άμυνα του οργανισμού απέναντι στην δράση κάποιας ορμόνης και εν προκειμένω της ινσουλίνης;

Η απάντηση στο ερωτημα θέλει περίσκεψη .Σίγουρα η ανάπτυξη μηχανισμών εκ μέρους του οργανισμού σε μοριακό επίπεδο που αποκλείουν την ινσουλίνη να εκδηλώσει την δράσης της αποτελεί την πεμπτουσία στην συγκεκριμένη παθολογική διαταραχή.


Κριτήρια μεταβολικού συνδρόμου
Πως βελτιώνεται το μεταβολικό σύνδρομο με την άσκηση
Μελανίζουσα ακάνθωση και ινσουλινοαντίσταση
Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2019