ΑΡΧΙΚΗ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ  ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

 

Το υπερβολικά αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει περισσότερες από 30 ασθένειες .Αυτές μπορούν να ταξινομηθούν σε 5 κατηγορίες

Α. Μεταβολικές,Β .Εκφυλιστικές ,Γ.Ανατομικές. Δ,Νεοπλασματικές και Ε Ψυχολογικές
 
Α Μεταβολικές επιπλοκές 
Η κυριότερη ασθένεια που εμφανίζουν όσοι υποφέρουν από παχυσαρκία είναι η ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ  που υποδηλώνει βαριά διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης  ,δηλαδή στην αλυσίδα των βιοχημικών αντιδράσεων που προβλέπονται για μετατροπή της τροφής σε ενέργεια προκειμένου να διατηρηθεί ο βασικός μεταβολισμός.
Αποτέλεσμα της παχυσαρκίας είναι η ανάπτυξη ινσουλινο αντοχής που σημαίνει μειωμένη ευαισθησία των κυττάρων στην δράση της ινσουλίνης  και επομένως κυκλοφορία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γλυκόζης στο αίμα, αυξημένη έκκριση ινσουλίνης  για να διατηρήσει  φυσιολογικό μεταβολισμό ,αυξημένο οξειδωτικό stress και γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών του οργανισμού και επομένως μειωμένη λειτουργικότητα τους σε κάθε επίπεδο.
Το αυξημένο σωματικό λίπος προδιαθέτει σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά από μόνη της η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν προκαλεί σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Το σώμα επιστρατεύει το πάγκρεας προκειμένου να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη για να αντισταθμίσει την αντίσταση . Με αυτό τον τρόπο το σάκχαρο του αίματος διατηρείται μέσα σε φυσιολογικά  όρια αλλά σε εκείνους που θα αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τα β κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη εξασθενούν και επομένως η αρχική υπερπαραγωγή δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τον μειωμένο πια αριθμό τους οπότε και εκδηλώνεται κλινικά ο διαβήτης τύπου ΙΙ ,τον οποίο εργαστηριακά διαπιστώνει ο ασθενής με αυξημένο πρωινό σάκχαρο νηστείας αλλά και με άλλες εξετάσεις ή συμπτώματα.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη στους παχύσαρκους είναι μεγάλη και φθάνει το 20-25% σε σχέση με τους  φυσιολογικούς  ,ο δε κίνδυνος για ανάπτυξη χολολιθίασης   ανέρχεται στο 10-23%  ανάλογα με το φύλο
Οι προαναφερόμενες διαταραχές συνοδεύονται και από άλλες συν  νοσηρότητες  όπως αρτηριακή υπέρταση, υπέρ  λιπιδαιμία  υπετριγλυκεριδαιμία ,λιπώδες ήπαρ ,χολολιθίαση.
Β Εκφυλιστικές
 Πρόκειται για νοσήματα μόνιμου εκφυλισμού όπως  είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια .Η παρουσία αυξημένης τιμής τριγλυκερίδιων ,χοληστερίνης και υπέρτασης επιταχύνει την αθηρωματική διαδικασία η οποία ενώ υπάρχει στον οργανισμό από νεαρής ηλικίας εν τούτοις τα αποτελέσματα της  φαίνονται στην  3 ,4 και 5 δεκαετία της ζωής με την μορφή εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Η παχυσαρκία σχετίζεται και με υπέρταση διότι με την κατανάλωση του φαγητού αυξάνεται και η ποσότητα του προσλαμβανόμενου αλατιού. Επιπλέον   τα λιποκύτταρα παράγουν μεγάλες ποσότητες αγγειοτενσινογόνου δηλαδή την πρόδρομη ουσία στην οποία δρα το μετατρεπτικό ένζυμο για να παραχθεί η αγγειοτενσίνη που αποτελεί και την ισχυρότερη αγγειοσυσπαστική ουσία του οργανισμού .Επομένως η μείωση του σωματικού βάρους έχει σαν αποτέλεσμα και την μείωση της πίεσης.
Τα  παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση οξυγόνου ,αυξημένη καρδιακή παροχή και επομένως αυξημένο έργο αριστεράς κοιλίας που οδηγεί σε συγκεντρική υπετροφία της  και αργότερα καρδιακή ανεπάρκεια .
Άλλες  εκφυλιστικές αλλοιώσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι η  εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα των γονάτων ,των ισχίων ,καθώς και δισκοπάθειες  της ΟΜΣΣ .
3 Ανατομικές επιπλοκές
Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται  νοσήματα  στα οποία προκαλούνται αλλαγές στην δομή των μυών ,  των οστών ή του δέρματος.
Η  περισσότερη κοινή επιπλοκή αυτής της κατηγορίας είναι η υπνική άπνοια στον ύπνο στην οποία η αναπνοή σταματάει μέχρι και 10 δευτερόλεπτα κατά την διάρκεια του αναπνευστικού κύκλου και το φαινόμενο αυτό μπορεί να επαναληφθεί  μέχρι   και 100 φορές κατά την διάρκεια του ύπνου .
Η  αυξημένη εναπόθεση λίπους στην περιοχή του λαιμού ομού με το συνυπάρχων οίδημα των μαλακών μορίων στην περιοχή της  γλωττίδας  ευθύνονται για την εμφάνιση της  παθολογικής αυτής κατάστασης.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  δηλαδή η ανάστροφη μεταφορά γαστρικών οξέων από τον στόμαχο στον οισοφάγο που προκαλεί οπισθοστερνικό καύσος  .Το αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος ευνοεί  την  παλινδρόμηση λόγω αύξησης της πίεσης στην γαστροοισοφαγική συμβολή   η οποία κάτω από φυσιολογικές συνθήκες εμποδίζει την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο .
Επίσης η ανάπτυξη άσθματος και χημικής λαρυγγίτιδος είναι συχνές επιπλοκές της  παλινδρόμησης
Οι μυκητιασικές και άλλες δερματικές λοιμώξεις είναι συχνές στους παχυσάρκους και   αναπτύσσονται συνήθως ανάμεσα στις  δερματικές αναδιπλώσεις ,κάτω από τους μαστούς και είναι ανεξάρτητες από   το επίπεδο υγιεινής του σημείου
4 Νεοπλασματικές επιπλοκές
Η  παχυσαρκία σχετίζεται θετικά με την ανάπτυξη καρκίνου .Πρόσφατα στοιχεία ερευνών έδειξαν ότι μπορεί να ποροκαλέσει 14 ειδή καρκίνου με συχνότερα αυτά   του μαστού ,των ωοθηκών ,του ενδομητρίου ,του παχέως εντέρου ,του οισοφάγου  καθώς και του καρκίνου του προστάτη.
Ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο είναι αυξημένος κατά 80 % στα υπέρβαρα άτομα  σε σύγκριση με τα φυσιολογικού βάρους .
5 Ψυχολογικές επιπλοκές
Η  κατάθλιψη και το άγχος αποτελούν δύο συνηθισμένες επιπλοκές ανάμεσα στα παχύσαρκα άτομα οι οποίες μπορεί να προέρχονται και από το γεγονός  της προκατάληψης που διακατέχει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού για τα άτομα αυτά .Επιπλέον η αποτυχία στο να χάσουν βάρους και η αδυναμία τους  να διατηρήσουν το αποτέλεσμα εφ όσον καταφέρουν να αδυνατίσουν προκαλεί αισθήματα απογοήτευσης και ανικανότητας που επιτείνουν την ψυχοπαθολογία τους .
Τα υπερφαγικά επεισόδια και η βουλιμία μπορεί να είναι διατροφικές  συμπεριφορές  συχνές ανάμεσα στα παχύσαρκα άτομα και η εξ αυτής της καταστάσεως αύξηση του βάρους να επιτείνει τα  ψυχολογικά τους προβλήματα  .
Η κατάθλιψη και το άγχος δημιουργούν προβλήματα με το βάρος σε άτομα που όταν είναι στρεσαρισμένα έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο .Αυτό με την σειρά του   προκαλεί αύξηση του βάρους και επίταση των φαινομένων  άγχους και κατάθλιψης .
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2019