ΑΡΧΙΚΗ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ

     ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ


Είμαι 27ετών και θέλω να ξέρω ποιά είναι η φυσιολογική πίεση για την ηλικία μου?

Όταν η συστολική πίεση οποιουδήποτε ενηλίκου βρίσκεται  κάτω απο 140 mmHg η διαστολική κάτω από 90 mmHgτότε λέμε ότι το άτομο έχει φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Σε ποιο χέρι είναι καλύτερα να παίρνω την πίεση ;


 Η πίεση πρέπει να μετριέται και στα δύο χέρια.Σε όποιο χέρι βρούμε την μεγαλύτερη εκείνο πρέπει να χρησιμοποιεί ο ασθενής για τις καθημερινές του μετρήσεις.

Είναι λάθος αυτό που πιστεύουν πολλοί ότι η πίεση πρέπει να μετράται από το αριστερό χέρι επειδή βρίσκεται ομόπλευρα με την θέση της καρδιάς.
 

Πότε είναι καλύτερα να μετράω την πιεσή μου ;

Η πίεση που μετράμε τις πρώτες πρωινές ώρες είναι η πιο αντιπροσωπευτική .

Αν κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια τότε μιλάμεγια μια ασφαλή μέτρηση που να ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Η ανεύρεση φυσιολογικής πίεσης το πρωί δεν αποκλείει την περίπτωση να αυξηθεί αργότερα κατά την διαρκεια της ημέρας ή το αντιθετο.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ο υπερτασικός ασθενής πρέπει να είναι εκπαιδευμένος να μετράει την πιεσή του όποτε αισθανθεί κάτι ασυνήθιστο για την καταστασή του.
 

Ποιό πιεσόμετρο να αγοράσω για να μετράω την πιεσή μου; τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα είναι αξιόπιστα;

Όλα τα πιεσόμετρα είναι αξιόπιστα για την μέτρηση της πίεσης αρκεί αυτή να λαμβάνεται κάτω από σωστές συνθήκες.

Από εκεί και πέρα για ένα γέρο που δεν ακούει ποτέ δεν θα σύστηνα πιέσομετρο που στηρίζεται στην ακοή και στην καλή εκπαίδευση,δηλαδη θα του έλεγα να πάρει ένα πιεσόμετρο καρπού...

Σε κάποια γιαγιά που δεν βλέπει καλά θα τις έλεγα να της μετράει την πίεση νοσοκόμα ή κάποιο άτομο του περιβαλοντός της ικανό για αυτή την δουλειά.

Σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε την μέτρηση στην τύχη της και με βάση αυτή να παίρνουμε θεραπευτικές αποφάσεις.

Δείτε περισσότερα στο επόμενο

προηγούμενο


 

Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2019