ΑΡΧΙΚΗ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ


Με την σύντομη αυτή ονομασία κάτω απο τον τίτλο διαβητικό πόδι κρύβεται το τεράστιο πρόβλημα της κακής ρύθμισης του διαβήτη αφού οι βλάβες που προκαλούνται στα αγγεία και τα νεύρα είναι τόσο πολύ καταστροφικές ώστε ο ασθενής μετά απο μια μακρά πορεία κακής ποιότητας ζωής και κινητικών προβλημάτων καταλήγει σε ακρωτηρισμούς των άκρων λόγω νεκρώσεων.

Με την ορολογία διαβήτης σηματοδοτείται έντονα μια εκτροπή της παραγωγής και της δράσης  της ινσουλίνης, ιδίως στα κύτταρα εκείνα που η παρουσία της είναι αναγκαία για την ενεργειακή τους επάρκεια.Η αυξημένη τιμή του σακχάρου στο αίμα καθώς και της ινσουλίνης στα αρχικά στάδια του διαβήτη τυπου ΙΙ ,ασκεί τοξική επίδραση στους ιστούς του σώματος και έχει σαν αποτέλεσμα  την προοδευτική καταστροφή τους.

Η γλυκοζυλιωμένη  αιμοσφαιρίνη  είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστροφής που προκαλεί η γλυκόζη κυρίως στις πρωτείνες,των κυττάρων καθώς και στα ενζυμικά τους συστήματα. Χρησιμοποιείται σαν δείκτης της  αποτελεσματικότητας  των θεραπειών.

Η καταστροφή αυτή συνήθως αφορά την καρδιά,τα νεφρά τον εγκέφαλο αλλά και τα αγγεία του σώματος δια μέσου των οποίων επιτελείται η τροφοδοσία των κυττάρων με θρεπτικά συστατικά.

 Πρόληψη και φροντίδα για τα πόδια σας - Οδηγίες για διαβητικούς

Τα έλκη στα πόδια και οι ακρωτηριασμοί μπορούν και πρέπει να προληφθούν .Ο διαβητικός πρέπει να μάθει πως να ελέγχει και πως να περιποιείται κάθε μέρα τα πόδια του. Αν υπάρχουν κάποιοι απο τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου ο έλεγχος και η περιποίηση των ποδιών πρέπει να γίνονται σχολαστικά.

     Παράγοντες κινδύνου

  • το πόδι δεν έχει αίσθηση
  • πόνος στα πόδια κατά το βάδισμα
  • παραμορφώσεις ή κάλοι στα πόδια
  • έχει προηγηθεί έλκος στα πόδια

Μια γρήγορη ματιά στα πόδια καθημερινά αποτελεί βασική φροντίδα για τον διαβητικό ασθενή.Προσέχουμε τα πόδια μήπως έχουν πληγές,μελανιές ή τραύματα.Τα παρατηρούμε προσεχτικά για αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή πρήξιμο.Τα ελέγχουμε μήπως κάποιο σημείο στα πόδια είναι πιο κόκκινο ή θερμό.Αναζητάμε τυχόν ύπαρξη κάλων και κοιτάζουμε με προσοχή τα σημεία ανάμεσα στα δάκτυλα.Αν δυσκολεύεστε να δείτε σωστά όλα τα σημεία χρησιμοποιείστε ένα μικρό καθρέπτη.Αν δεν μπορείτε να εξετάσετε τα πόδια σας μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια κάποιου συγγενή ή φίλου.

Γιατί πρέπει να ελέγχονται τα πόδια;

Ο λόγος είναι ότι αν διαπιστωθεί έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα στο πόδι ,ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο μειώνεται σημαντικά.

Αν η αίσθηση στα πόδια σας είναι ελλατωμένη ή έχει χαθεί εσείς πρέπει να τα προστατεύσετε.Ο λόγος είναι απλός διότι αυτά δεν προστατεύονται σωστά και ο κίνδυνος για τραυματισμό ή έγκαυμα είναι πολύ μεγάλος.Ο διαβητικός ασθενής έχει μειωμένη αίσθηση του πόνου και γιαυτό οι τραυματισμοί είναι συχνοί και πολλές φορές δεν τους αντιλαμβανόμαστε.Ετσι στο τέλος καταλήγουμε στον ακρωτηριασμό.Αν επομένως αντιληφθείτε ότι τα πόδια σας έχουν μειωμένη αίσθηση τότε καλύτερα είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό ο  οποίος θα σας εξετάσει και θα εντοπίσει το πρόβλημα

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ

5 εύκολα βήματα για να προλάβετε τα έλκη και τον ακρωτηριασμό.

Βήμα 1ο. Αν το δέρμα είναι ξηρό και παρουσιάζει σχισίματα μετά το στέγνωμα να χρησιμοποιείτε τοπικά μια υδατική κρέμα σε συνενόηση με το γιατρό σας.Προσοχή! μην χρησιμοποιείτε τη υδατική κρέμα μεταξύ των δακτύλων διότι το ξηρό δερμα των διαβητικών οφείλεται συχνά στην ελαττωμένη παραγωγή ιδρώτα λόγω διαβητικής νευροπάθειας.Το ξηρό δέρμα μπορεί εύκολα να ερεθισθεί να τραυματισθεί ή να μολυνθεί.Προδιαθέτει δηλαδή για έλκη στα πόδια με τα γνωστά επακόλουθα .Σε αυτή την περίπτωση αν τα ποδια σας δεν ιδρώνουν ή διαπιστωνετε ξηρό δέρμα να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Βήμα 2ο Ποτέ μην εκθέτετε τα πόδια σας σε οτιδήποτε ζεστό π.χ νερό στο μπάνιο ,άμμο στην παραλία ,σόμπα ή τζάκι κ.λ.π. Ο λόγος είναι ότι στους διαβητικούς μπορεί να έχει χαθεί η αίσθηση του ζεστού με αποτέλεσμα κάτι να είναι παρα πολύ ζεσττό ναπροκληθεί έγκαυμα χωρίς κάν να πονέσει ο ασθενής.Σε αυτή την περίπτωση αν διαπιστώσετε πομφόλυγες ( φουσκάλες ) απο έγκαυμα στο δέρμα σας να μην τις τρυπήσετε Διατηρήστε την περιοχή καθαρή και συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό.

Βήμα 3ο Να μην κυκλοφορείτε ξυπόλητοι ακόμη και μέσα στο σπίτι σας!Η πιθανότητα να προκληθεί κάποιος τραυματισμός στα πόδια σας είναι σίγουρα μεγαλύτερη όταν αυτά δεν προστατεύονται απο παπούτσια.Εχει διαπιστωθεί ότι τα τραύματα αποτελούν την δεύτερη πιο συχνή αιτία δημιουργίας ελκών στα πόδια και επακόλουθο ακρωτηριασμών.

Βήμα 4ο Να φοράτε πάντα το σωστό για τα πόδια σας μέγεθος κάλτσες και παπούτσια.Αν έχετε στα πόδια σας κότσια ή κάποια άλλη παραμόρφωση σας χρειάζονται ειδικά παπούτσια πιο πλατια απο τα συνηθισμένα.Διότι αν τα παπούτσια σας δεν έχουν το κατάλληλο μέγεθος για τα πόδια σας τότε μπορούν πολύ γρήγορα να τραυματισθούν ιδίως αν έχουν μειωμένη αίσθηση .Τέτοιοι τραυματισμοί προκαλούν έλκη στα πόδια που μπορεί αργότερα να οδηγήσουν στον ακρωτηριασμό.Σταματήστε να φοράτε παπούτσια που ερεθίζουν τα πόδια σας ( ενοχλούν ,πιέζουν ή κοκκινίζουν το δέρμα ) .Ελέξτε αν τα παπούτσια σας είναι αρκετά πλατιά και βαθιά ώστε να σας είναι ευρύχωρα.Να μην φοράτε ψηλά τακούνια ή οποιουδήποτε τύπου πέδιλα.

Βήμα 5ο Να πλένετε καθημερινά προσεκτικά τα πόδια σας .Να τα στεγνώνετε πολύ καλά με μια μαλακή πετσέτα.Πολύ καλό στέγνωμα πρέπει να γίνετε στις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα με μαλακή πετσέτα .Η υγρασία μεταξύ των δακτύλων ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων .Οι μυκητιάσεις ευνοούν προβλήματα στο δέρμα ,που μπορεί ευκολότερα να ραγεί και να γίνει έλκος με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα.

Δείτε στο επόμενο τις θεσεις του σώματος που γίνεται η ινσουλίνη


  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες παθολογικού ιατρείου ή ιατρείου παχυσαρκίας επικοινωνήστε στο info@mountzouris.gr και θα σας απαντήσουμε άμεσα.
Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2019