ΑΡΧΙΚΗ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΣΟΛΟΓΙΑΔΙΑΓΝΩΣΗ  ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ  ΔΙΑΒΗΤΗ


Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους διαπιστώνεται αν κάποιος πάσχει απο σακχαρώδη  διαβήτη. Ο πιο απλός τρόπος είναι να μετρηθεί το σάκχαρο του αίματος νηστικός το πρωί .Αν η τιμή είναι ίση ή μεγαλύτερη απο 126 mg/dl τότε έχουμε την διάγνωση του διαβήτη.Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι ο ασθενής να μην έχει φάει για 12 ώρες και φυσικά το πρωί να είναι τελέιως νηστικός.Πολλοί ασθενείς κάνουν εξέταση σακχάρου το πρωί αλλά έχουν φάει κάτι προηγουμένως το οποίο αποκρύπτουν από το γιατρό.Επομένως είναι σκόπιμο να ερωτάται ο ασθενής αν εξετάσθηκε τελείως νηστικός.
Επομένως η διάγνωση του διαβήτη μπαίνει αν έχουμε :


1.    Τιμή σακχάρου νηστείας >ή =126 mg/dl

2.    Τιμή σακχάρου στο αίμα >ή =200  mg/dl  σε τυχαίο δείγμα αίματος  και συμπτώματα διαβήτη ( πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, ανεξήγητη απώλεια βάρους  ή 

3.    Τιμή γλυκόζης πλάσματος > ή = 200 mg/dl  2  ώρες μετά την λήψη 75 γρ γλυκόζης από το στόμα μετά από ολονύκτια νηστεία(δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα  (OGTT)


ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ 

Κατηγορίες  ασθενών  που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης  σακχαρώδη διαβήτη.

1.    Σάκχαρο νηστείας 100-125 mg /dl (Διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας (ΙFG)

2.    Σάκχαρο αίματος 140-199 mg/dl δύο ώρες μετά  την λήψη  75 γρ γλυκόζης .Διαταραγμένη ανοχή στην γλυκόζη (IGT

3.    Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) από 5,7 -6,4 %   

Για τον διαβήτη της εγκυμοσύνης ισχύουν άλλα κριτήρια για την διάγνωση  του και πάντα η συνεργασία Γυναικολόγου και Παθολόγου που ασχολείται με τον διαβήτη  είναι απαραίτητη .

Ο πιο απλός τρόπος ελέγχου είναι  η μέτρηση του σακχάρου αίματος νηστείας σε μικροβιολογικό εργαστήριο  και όχι με μετρητές σακχάρου αίματος  και στην συνέχεια να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Δείτε στο επόμενο ποιοί κινδυνεύουν απο διαβήτη


 

  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες παθολογικού ιατρείου ή ιατρείου παχυσαρκίας επικοινωνήστε στο info@mountzouris.gr και θα σας απαντήσουμε άμεσα.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2019