ΑΡΧΙΚΗ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ  ΤΙΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

Κάθε ασθενής που πάσχει από  σακχαρώδη διαβήτη και χρειάζεται για την θεραπεία του να κάνει ενέσεις ινσουλίνης πάντα έχει ένα ερώτημα που τον βασανίζει μέσα στο μυαλό του και αυτό δεν είναι άλλο από το πόσες μονάδες ινσουλίνης χρειάζεται  κάθε φορά.

Υπάρχουν  3 είδη ινσουλίνης

1. Η ινσουλίνη  ταχείας δράσεως (κρυσταλική)

2. Η ινσουλίνη  βραδείας  δράσεως ή βασική ινσουλίνη

3. Τα μείγματα ινσουλίνης

1. Ινσουλίνη  ταχείας  δράσεως

Συνήθως  χρησιμοποιείται  από ασθενείς που βρίσκονται σε εντατικά σχήματα θεραπείας ή όταν θέλουμε να διορθώσουμε υψηλά σάκχαρα.
Στην περίπτωση που θέλουμε να διορθώσουμε το σάκχαρο σκεφτόμαστε ως εξής:
Αν έχουμε στόχο να κρατάμε το σάκχαρο τριχοειδικού αίματος στο 100 και  για κάθε  50 mg σακχάρου χρειαζόμαστε 1 μονάδα κρυσταλικής  ινσουλίνης, τότε υπολογίζουμε πόσες φορές χωράει το 50 στην  διαφορά της τιμής ,του σακχάρου που μετράμε με το μετρητή σακχάρου  σε σχέση  με αυτή που θέλουμε.Το αποτέλεσμα  που θα βρούμε απαντάει στο ερώτημα, πόσες μονάδες ινσουλίνης χρειαζόμαστε για να διορθώσουμε την υψηλή τιμή του σακχάρου και να την φέρουμε στην ορισθείσα τιμή  .

Παράδειγμα  : Έστω ότι μετρήσαμε  τιμή σακχάρου  250mg/dl.Σε περίπτωση που ο στόχος έχει ορισθεί στο 100mg/dl τότε:
250-100 =150 .Το αποτέλεσμα το διαιρούμε δια του 50, οπότε το νούμερο που θα πάρουμε είναι 3. Άρα θα χρειασθούμε 3 μονάδες ινσουλίνης .
Αν  θέλουμε να υπολογίσουμε  και τις μονάδες που θα χρειασθούμε  για να μεταβολίσουμε και τους υδατάνθρακες του γεύματος τότε  με βάσει τους  
πίνακες ισοδυνάμων  υδατανθράκων   υπολογίζουμε  και τις μονάδες που θα χρειασθούμε για  το γεύμα  μας  .Οι πρωτείνες  και τα λίπη δεν χρειάζονται  ινσουλίνη  για να μεταβολισθούν  γιατί δεν έχουν υδατάνθρακες .Έχουν όμως θερμίδες  και αν πρόκειται να φάμε μεγάλη ποσότητα πχ κρέατος θα πρέπει να υπολογίζουμε επιπλέον και μια μονάδα  ινσουλίνης .
Για κάθε ισοδύναμο υδατανθράκων που περιέχεται στο γεύμα μας υπολογίζουμε και μια μονάδα ινσουλίνης ή 1,5 ανάλογα τι μας έχει πει ο γιατρός.

Επομένως αν το γεύμα  μας έχει   5 ισοδύναμα υδατανθράκων  χρειαζόμαστε
5*1 =5 μονάδες ινσουλίνης.
Συμπερασματικά αν έχουμε μετρήσει το σακχαρό μας πριν το μεσημεριανό φαγητό και το βρήκαμε 250Mg/dl τότε θα κάνουμε 3 μονάδες για διόρθωση και 5 για το γεύμα άρα στο σύνολο 8 μονάδες

2.Βασική ινσουλίνη

 Αν είμαστε στο εντατικό σχήμα, ή κάνουμε βασική ινσουλίνη μαζί με χάπια για την θεραπεία του διαβήτη τότε η δόση της ινσουλίνης υπολογίζεται ως εξής:
Πρώτα απ όλα πρέπει να ξέρουμε το σωματικό μας βάρος. Η βασική ινσουλίνη που κάνουμε  υπολογίζεται σε 0,2 -0,5/kgr βάρους σώματος ή και παραπάνω ανάλογα με το τι θα πει ο γιατρός. Έτσι  π.χ αν το ΣΒ είναι 80 κιλά και ορισθεί η δόση στο 0.2 μονάδες /kg βάρους σώματος τότε  η  δόση της βασικής ινσουλίνης θα είναι 80 *0,2 =16 μονάδες.
Αν για 3 συνεχόμενες μέρες το πρωινό σάκχαρο είναι πάνω από  από 120 τότε προσθέτουμε  2 μονάδες και παρακολουθούμε ξανά. Αν μετά από 3 ημέρες το σάκχαρο εξακολουθεί να παραμένει  υψηλό  προσθέτουμε άλλες 2  κοκ…
Αν το σάκχαρο το βρούμε χαμηλό , κάτω από 70 τότε αφαιρούμε 2 μονάδες από την βασική ινσουλίνη  

3 Μείγματα ινσουλίνης
Όσοι ακολουθούν  θεραπεία με μείγματα ινσουλίνης  τότε η  έγχυση  γίνεται συνήθως 2 φορές την ημέρα πρωί και βράδυ .Αν το πρωινό σάκχαρο είναι αυξημένο  για 3 συνεχόμενες  μέρες τότε αυξάνουμε κατά 2 μονάδες την βραδινή δόση της ινσουλίνης  και αν είναι αυξημένο το βραδινό σάκχαρο τότε αυξάνουμε την πρωινή δόση.Σε περίπτωση που διαπιστωθεί χαμηλή  τιμή σακχάρου  το πρωί ,τότε θα μειώσουμε τις μονάδες της βραδυνής  ινσουλίνης,ενώ αν η τιμή του σακχάρου το βράδυ είναι χαμηλή τότε θα μειώσουμε  την πρωινή ινσουλίνη.

Δείτε στο επόμενο πότε θεωρείτε ρυθμισμένος ο διαβήτης


  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες παθολογικού ιατρείου ή ιατρείου παχυσαρκίας επικοινωνήστε στο info@mountzouris.gr και θα σας απαντήσουμε άμεσα. 

νεωτερες ινσουλινες
Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2019