ΑΡΧΙΚΗ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΕΣΕΙΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ. Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ


Αυτό που φοβούνται οι πιο πολλοί ασθενείς που πάσχουν απο σακχαρώδη διαβήτη είτε τύπου Ι είτε τύπου ΙΙ ινσουλονοθεραπευόμενο είναι οι καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης που πρέπει να κάνουν σε λάθος μέρος ,σε λάθος ώρα,διότι όπως γνωρίζουμε η ινσουλίνη κατά κανόνα παράγεται στο πάγκρεας ,μέσω της πυλαίας φλέβας πηγαίνει στο ήπαρ και απο εκεί στην συστηματική κυκλοφορία για αν ασκήσει την δράση της.Επιπλέον δε απελευθερώνεται την ώρα που τρώμε.

Οι διαβητικοί την κάνουν το πρωί ή το βράδυ ή πριν τα γεύματα ή έκτακτα επι υψηλού σακχάρου για να φάνε το μεσημέρι.

Η ινσουλίνη γίνεται υποδόρια συνήθως στην κοιλιά αλλά μπορεί να γίνει και στα μπράτσα αλλά και στους μηρούς .Συνήθως ακολουθείται κυκλικό πρόγραμμα εφαρμογής της για να αποφεύγονται οι τοπικές επιπλοκές όπως λιποδυστροφίες ,σκληρύνσεις που εμποδίσουν στην συνέχεια την καλή αποροφησή της.

Οποια μέθοδο ινσουλινοθεραπείας και αν ακολουθούμε είτε δηλαδή με την μέθοδο των πενών που είναι και η συνηθέστερη είτε με την κλασική σύριγγα ινσουλίνης αφου απολυμάνουμε την περιοχή και την καθαρίσουμε καλά με οινόπνευμα στην συνέχεια τρυπάμε το δέρμα και ακολούθως τον υποδόριο ιστό με την βελόνα σε κάθετη θέση. Αφού ενέσουμε όλο το περιεχόμενο της δόσης που έχουμε προετοιμάσει, αφαιρούμε την βελόνα και σκουπίζουμε ξανά με το βαμβάκι που είναι εμποτισμένο με οινόπνευμα.

Η προτασή μου είναι η ινσουλίνη να γίνεται η ινσουλίνη υποδορίως κάτω απο την περιοχή του ομφαλού και να ξεκινάμε απο δεξιά προς τα αριστερά καθε φορά σε διαφορετικό σημείο.

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΕΣΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ


Το πιο κατάλληλο μέρος για ενέσεις ινσουλίνης είναι γενικά εκείνες οι περιοχές του σώματος που δείχνονται στα σχεδιαγράμματα αυτά.

Ο ιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό θα σας συμβουλέυσει για την καλύτερη θέση .Η γνώμη μου είναι ότι το καλύτερο λίπος βρίσκεται στην κοιλιά και θα πρέπει οι ενέσεις να γίνονται στην περιοχή αυτή κάτω απο το ομφαλό ξεκινώντας απο δεξιά προς τα αριστερά.

Μην κάνετε συνεχείς ενέσεις στο ίδιο σημείο μπορεί να καταλήξει σε ουλή ή κοκκίωμα του δέρματος. Η κλίση της  βελόνας πρέπει να είναι 45 μοίρες περίπου και το άνοιγμα να κοιτάει προς τα πάνω.

Δείτε στο επόμενο τις παροχές σε αναλώσιμα διαβητη του ΕΟΠΥΥ


  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες παθολογικού ιατρείου ή ιατρείου παχυσαρκίας επικοινωνήστε στο info@mountzouris.gr και θα σας απαντήσουμε άμεσα.
Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2019