ΑΡΧΙΚΗ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ

Η  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ  ΔΙΑΒΗΤΗ


Η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη σήμερα είναι ευκολότερη απο το παρελθόν και σε αυτό έχει συμβάλει κατά την γνώμη μου αφ ενός η τεράστια επιστημονική πρόοδος που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια πάνω στην κατανόηση της νόσου και των μηχανισμών μέσω των οποίων εκδηλώνονται οι δυσμενείς επιδράσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό και αφ ετέρου η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας η οποία επέτρεψε στον κάθε ένα πάσχοντα να έχει στην τσάντα του του μετρητές σακχάρου του αίματος και να μπορεί να προσδιορίζει το σακχαρό του παντού,στο σπίτι ,στο γραφείο,στηνεκδρομή, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ,365 μέρες τον χρόνο.

 Ο τύπος του διαβήτη και οι θεραπευτικές επιλογές.

 Η ταξινόμηση του διαβήτη σε δύο κυρίως τύπους έχει να κάνει με την επιλογή της θεραπείας.Σε οποιδήποτε τύπο διαβήτη και αν ανήκει κάποιος η βάση της θεραπείας του είναι η δίαιτα.Δηλαδή πρέπει παντα να προσέχει τι τρώει ,πόσο τρώει και τι τρώει.

 Η ινσουλίνη είναι η βάση της θεραπείας στον διαβήτη τύπου Ι και χωρίς αυτήν δεν μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει ούτε μια ημέρα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ινσουλίνης τους οποιους χρησιμοποιούμε κατά περίπτωση ασθενούς .Η επιλογή τους είναι αποτέλεσμα της συζήτησης που κάνει ο ασθενής με τον γιατρό του για τον τρόπο ζωής του ,το επαγγελμά του ,τις διατροφικές του προτιμήσεις κ.λ.π.

 Στον διαβήτη τύπου ΙΙ τα πράγματα είναι πιο απλά διότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες κατηγορίες φαρμάκων εκ των οποίων άλλες βελτιώνουν την κατανάλωση της γλυκόζης στα διάφορα όργανα του σώματος όπως το φάρμακο μετφορμίνη (Glucophage ret) ,οι νεώτερες φαρμακευτικές ουσίες όπως οι γλιπτίνες (π.χ η βινταγλιπτίνη) το γνωστό σε όλους Galvus  ή η πιογλιταζόνη (Actos) .

 Αλλα φάρμακα αυξάνουν την εκκριση ινσουλίνης απο το πάγκρεας όπως π.χ η γλιβενκαμίδη το πασίγνωστο σε όλους τους διαβητικούς Daonil.Υπάρχουν και νεώτερες ουσίες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία με διαφορες φαρμακολογικές και φαρμακοκινητικές δράσεις ώστε να προσαρμόζονται κατάλληλα τα φάρμακα επάνω στην κάθε περίπτωση.

 Η μελέτη του διαβήτη και το τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον  συνέβαλε στην ανακάλυψη και άλλων  φαρμάκων  των οποίων η χρήση περιορίζεται διότι αντιμετωπίζουν περιφερικές πτυχές του προβλήματος και όχι τον κύριο παθογενετικό μηχανισμό πρόκλησης του διαβήτη που είναι η αντίσταση που προβάλουν τα κύτταρα του σώματος στην δράση της ινσουλίνης.

 Επί αποτυχίας των φαρμάκων να ρυθμίσουν το σάκχαρο τότε ο δαιβήτης τύπου ΙΙ αντιμετωπίζεται με χορήγηση ινσουλίνης όπως και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι  .

Νεώτερες προσπάθειες στην έρευνα του διαβήτη έφεραν καρπούς και σε λίγα χρόναι η ατομική -γονιαδιακή θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη θα είναι γεγονός με την μεταμόσχευση β κυττάρων του παγκρέατος χωρίς να μπορεί ο οργανισμος να τα κταστέφει.

 Μέχρι τότε η τριάδα >υπομονή ,>αποκατάσταση του ιδανικού σωματικού βάρους  >τακτική ιατρική παρακολούθηση αποτελούν την χρυσή συνταγή για την γλυκιά ζωή που μας επιφυλλάσει ο σακχαρώδης διαβήτης .

Δείτε στο επόμενο τι βλάβες προκαλεί ο διαβητης στα πόδια


  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες παθολογικού ιατρείου ή ιατρείου παχυσαρκίας επικοινωνήστε στο info@mountzouris.gr και θα σας απαντήσουμε άμεσα.
Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2019